Sidor

Köpstadsö


Visa större karta

Köpstadsö, även kallad Kössö, har en yta om ca en km2 till ytan. Namnet Kössö är ingen modern dialektal förenkling utan båda namnformerna återfinns i mycket gamla handlingar.

På väg från Saltholmen med färjan, är Köpstadsö näst sista hållplatsen före Styrsö Bratten. Restiden med färja från Saltholmen är omkring en kvart.

Det första besökaren som stiger av färjan ser, är rader av skottkärror på Ångbåtsbryggan. Kärrorna inte är för allmänt bruk utan varje familj har sin egen, som det enda tillåtna transportmedlet på öns smala vägar.

Vägen slingrar sig fram på asfalterad väg genom den lilla byn och fortsätter förbi hamnen för privatbåtar västerut mot glesare bebyggelse och övergår i stigar över kala, ibland dramatiskt branta klippor, genom alltmer varierad vegetation och med ständigt nya vyer över skärgården och horisonten borta i väster.

Sammanlagt finns omkring 120 hus på ön varav 40 är helårsbebodda.

Den tidiga befolkningen var framför allt skutskeppare som skeppade varor längs kusterna, till Danmark, Finland, de baltiska staterna och Tyskland. De hemmavarande tog hand om barn, hus, kreatur – framförallt får – och ett småskaligt jordbruk.

År 1895 bildades Sällskapet Köpstadsö Vänner som också år 1902 byggde ’Smutten’ för klubbaktiviteter. ett av de tre sista kvarvarande societetshusen på Västkusten. Smutten används än idag för fester, möten, jympa, bordtennis och underhållning av olika slag. Vid denna tid började man bygga större hus i två våningar, ofta med glasverandor, och man började hyra ut rum till ”sommargäster” från Göteborg.

Kössö blev snabbt ett populärt besöksmål sommartid och är så fortfarande!

4 kommentarer tillKöpstadsö

 • Anders Brandt

  Hej !

  Vi har goda vänner som har fritidshus på Kössö.
  Vi har en segelbåt som är 35 fot(11 meter lång) och sticker 2,20 meter.
  Finns det möjlighet att komma in i hamnen med vår djupgående båt??

  Bästa Hälsningar
  Anders Brandt

  • Torsten/BLÅSKAJSA

   Anders,
   Platserna ute på nocken av den östra bryggan håller minst fyra meters djup och din båt går även in på de yttre platserna på ostsidan, om de är grönmarkerade. Hela hamnen muddrades på sin tid (1979-80) till 2,5 meters djup.

 • JE

  Hej Anders,

  Detta måste du fråga någon på platsen, som vet. Jag har kollat ”Google maps” över Köpstadsö hamn och från denna ser det ut som om man tar man det varligt, kan man kanske komma in en bra bit. Det finns också en hel del båtplatser på insidan av piren, men framför allt, kolla med era vänner.

  Här är en goole-maps satellit bild från hamnen som kan ge en ide om hur det ser ut i vattnet.

  JE


  View Google Map

 • Helén Liljeros

  Vart på Kössö kan man bada??
  Gärna klippor men äöndå någorlunda lätt att ta sig upp./Helén

Lämna ett svar