Brännö

Brännö – lotsarnas ö – är genom historien en av skärgårdens viktigaste öar för svensk handel, sjöfart och navigation med sitt läge omedelbart söder om Göta Älvs mynning.

Brännö Ladugård

Brännö Ladugård är en av de få återstående icke ombyggda la(du)gårdarna på Brännö. Byggnaden drivs som ett hembygdsmuseum av en ideell förening. I en del av byggnaden finns bevarad en ”badgästlägenhet” som är en viktig del av skärgårdens senare historia.

På östra sidan, en som vätter mot land, ligger Brännö Rödsten. Restiden dit från Saltholmen är endast ca 20 minuter. På västra sidan, den som vätter mot öppet hav, ligger Brännö Husvik dit färre turer går och en resa från Saltholmen, skulle ta hela ca 50 minuter. Där låg också den verkliga Brännö Brygga som blivit känd genom Lasse Dahlqvists visor.

Natur och bad


Från berget vid den gamla lotsutkiken är det fin utsikt över skärgården. Över berget leder en naturstig till Galterö, med en bra badplats, för den äventyrlige.

Nära Husvik ligger badstället Ramsdal som sköts av en ideell förening med begränsade resurser. Tänk på att inte skräpa ner! Mulltoa för funktionshindrade finns vid badet.

Allmänna Toaletter


Intill Rödstens brygga, öppen 15 april–15 oktober.
Vid Husviks brygga, är öppen när bryggan trafikeras.

5 kommentarer till Brännö

 • Christer Hallgren

  Hej, om man kommer med egen båt till Brännö var finns tilläggningsplats?

 • JE

  Hej Christer,

  Här är uppgifterna jag hittar om man googlar ”gästhamn brännö”. Det är ju inte så mycket officiella platser som finns. Ett alternativ är att du lägger till på Styrsö Tången och tar Styrsöbolaget den lilla biten emellan, men, då får du hålla ett öga på tidtabellerna och planera lite för det är inte så många turer per dag.

  Brännö – Göteborgs skärgård

  Brännö bjuder på en vacker skärgårdsmiljö med lugn och harmoni, samtidigt nära till Göteborg City. Goda färjeförbindelser, vacker badplats och unika naturupplevelser, allt med gångavstånd. *Ring gärna för bokning då det är begränsat antal platser.
  Brännö

  Läge: 5739 N 1147 E
  Sjökort: 931 SE, 9313 SE
  Hamndjup: 1,5 m
  Gästplatser: 3
  Förtöjning:
  Hamnvärd: Harald Sköld
  tel.031-97 26 00
  mob.0735-66 21 53

  Hamnavgift: 120 kr

 • Hej
  Jag är väldigt tidigt ute men ändå. Jag planerar en tre-fyra veckors vistelse på västkusten (segelbåt) och en höjdpunkt är att delta i sista lördagens “Dans på Brännö brygga” då jag denna dag, 17 augusti, råkar fylla 70 år. Samtidigt att återigen besöka min barndoms lekplatser: Bl a släktens Husvik (Albert Lorén, Tollebacken (Karlsson), Brunnebacken (Lindbom), Rödsten (där jag bodde på sommaren, Faggelia (Lasse Pettersson) och Grönavik där jag lärde mig att simma. Bl a Hans Sundén var min kompis.
  Mina två barn med tillsammans fem barnbarn bokar vi in på Baggen.
  MEN mina goda vänner har en likadan segelbåt Linjett 35 djup 1,7m. För ca 20 år sedan låg jag också vid Husvik, samma djupgående och det var inga problem. Vi hade tänkt komma på fredagfm så att vi har tid att gå runt på den vackra ön. Hur stora möjligheter finns det att reservera?
  Med vänlig hälsning
  Gösta Maijgren, Dalarö

 • Marie Andersson

  Hej! Vi skall besöka eran vackra ö i veckan & skall samtidigt passa på att se farsen (Sköna skjut i skärgården)till kvällen. Men vi hade tänkt att ta med oss våran lille hund som är lugn & lydig men hittar ingen info om det är okey om han följer med in på farsen. Med vänlig hälsning Marie A. Särö.

 • […] några fiskelägen av några större dimensioner som Grötö, Kalvsund, Asperö, Köpstadsö och Brännö. Befolkningen där har sysslat med annat och de har länge varit öar med många sommargäster och […]

Skicka ett meddelande

  

  

  

FRÅGOR OCH SVAR

 1. “Hejsan, Jag pratade med en kvinna hos er för ca 14 dgr sen om att boka bord hos er den 20/9. …”

 2. “Hur har ni öppet på fredag 12/9 2014? Mvh Anita ”

 3. “Hello, Yesterday I was exploring the island and came across a sauna and diving boards. I am wondering whether the sauna …”

 4. “Hur har ni öppet vecka 36? ”

 5. “Så hur bär man sig i dagsläget åt för att besöka denna vackra ö, Känsö? Och är det inte …”