Sidor

Brännö

Brännö – lotsarnas ö – är genom historien en av skärgårdens viktigaste öar för svensk handel, sjöfart och navigation med sitt läge omedelbart söder om Göta Älvs mynning.

Brännö Ladugård

Brännö Ladugård är en av de få återstående icke ombyggda la(du)gårdarna på Brännö. Byggnaden drivs som ett hembygdsmuseum av en ideell förening. I en del av byggnaden finns bevarad en ”badgästlägenhet” som är en viktig del av skärgårdens senare historia.

På östra sidan, en som vätter mot land, ligger Brännö Rödsten. Restiden dit från Saltholmen är endast ca 20 minuter. På västra sidan, den som vätter mot öppet hav, ligger Brännö Husvik dit färre turer går och en resa från Saltholmen, skulle ta hela ca 50 minuter. Där låg också den verkliga Brännö Brygga som blivit känd genom Lasse Dahlqvists visor.

Natur och bad


Från berget vid den gamla lotsutkiken är det fin utsikt över skärgården. Över berget leder en naturstig till Galterö, med en bra badplats, för den äventyrlige.

Nära Husvik ligger badstället Ramsdal som sköts av en ideell förening med begränsade resurser. Tänk på att inte skräpa ner! Mulltoa för funktionshindrade finns vid badet.

Allmänna Toaletter


Intill Rödstens brygga, öppen 15 april–15 oktober.
Vid Husviks brygga, är öppen när bryggan trafikeras.

11 kommentarer tillBrännö

 • Christer Hallgren

  Hej, om man kommer med egen båt till Brännö var finns tilläggningsplats?

 • JE

  Hej Christer,

  Här är uppgifterna jag hittar om man googlar ”gästhamn brännö”. Det är ju inte så mycket officiella platser som finns. Ett alternativ är att du lägger till på Styrsö Tången och tar Styrsöbolaget den lilla biten emellan, men, då får du hålla ett öga på tidtabellerna och planera lite för det är inte så många turer per dag.

  Brännö – Göteborgs skärgård

  Brännö bjuder på en vacker skärgårdsmiljö med lugn och harmoni, samtidigt nära till Göteborg City. Goda färjeförbindelser, vacker badplats och unika naturupplevelser, allt med gångavstånd. *Ring gärna för bokning då det är begränsat antal platser.
  Brännö

  Läge: 5739 N 1147 E
  Sjökort: 931 SE, 9313 SE
  Hamndjup: 1,5 m
  Gästplatser: 3
  Förtöjning:
  Hamnvärd: Harald Sköld
  tel.031-97 26 00
  mob.0735-66 21 53

  Hamnavgift: 120 kr

 • Hej
  Jag är väldigt tidigt ute men ändå. Jag planerar en tre-fyra veckors vistelse på västkusten (segelbåt) och en höjdpunkt är att delta i sista lördagens “Dans på Brännö brygga” då jag denna dag, 17 augusti, råkar fylla 70 år. Samtidigt att återigen besöka min barndoms lekplatser: Bl a släktens Husvik (Albert Lorén, Tollebacken (Karlsson), Brunnebacken (Lindbom), Rödsten (där jag bodde på sommaren, Faggelia (Lasse Pettersson) och Grönavik där jag lärde mig att simma. Bl a Hans Sundén var min kompis.
  Mina två barn med tillsammans fem barnbarn bokar vi in på Baggen.
  MEN mina goda vänner har en likadan segelbåt Linjett 35 djup 1,7m. För ca 20 år sedan låg jag också vid Husvik, samma djupgående och det var inga problem. Vi hade tänkt komma på fredagfm så att vi har tid att gå runt på den vackra ön. Hur stora möjligheter finns det att reservera?
  Med vänlig hälsning
  Gösta Maijgren, Dalarö

 • Marie Andersson

  Hej! Vi skall besöka eran vackra ö i veckan & skall samtidigt passa på att se farsen (Sköna skjut i skärgården)till kvällen. Men vi hade tänkt att ta med oss våran lille hund som är lugn & lydig men hittar ingen info om det är okey om han följer med in på farsen. Med vänlig hälsning Marie A. Särö.

 • […] några fiskelägen av några större dimensioner som Grötö, Kalvsund, Asperö, Köpstadsö och Brännö. Befolkningen där har sysslat med annat och de har länge varit öar med många sommargäster och […]

 • Ulrika Svensson

  Hej!
  Jag gör ett arbete om Brännö och skulle behöva ha lite hjälp. Jag har hittat att det bor 900 personer året om på ön, men hur många sommargäster bor det här?
  Tacksam för snabbt svar.
  Ha en bra dag.
  Mvh
  Ulrika

  • je

   Hej, jag tror inte det finns några oficiella uppgifter om detta men du kan fråga posten, som ju vet ungefär hur många adresser det finns året om och under sommaren. Se’n kan du höra med Styrsöbolaget som har trafikdata om resenärer. För många år sedan gav jag själv ut en tidning för Hembygdsföreningen, och när vi räknade fram vilka upplagor som behövdes tror jag att vi såg att befolkningen mellan halv och helt fördubblades under sommaren, men det var många år sedan. Idag har den fasta befolkningen ökat betydligt. Hur sommarboendet har förändrats vet jag inte men vi kan ju anta att den har hängt med i någon grad.

   JE

 • anette

  Finns det veterinär på brännö ?

  • JE

   Hej Anette,

   Det närmaste djursjukhus jag känner till är Anicura Västra Djursjukhus där man tar emot hundar och katter om du behöver ett snabbt svar. Vart folk i allmänhet går vet jag faktiskt inte. Jag har funderat på det själv.

   Öppettider

   Vardagar 07:00 -21.00
   Lör, sön och helgdagar 08.00-20:00
   Besöksadress:

   August Barks gata 8
   421 32 Västra Frölunda
   Telefon:

   Växel: 031-450 700
   Mail: info@vastradjursjukhuset.se

   Tidsbokning för alla besök!
   Lördag, Söndag och Helgdagar endast akuta jourfall!

 • simon

  Finns det någon chans att man kan åka på klassresa hit? Finns det någon stans allt tälta osv?

 • Theres

  Hej

  Hur får man ta med sig en bil ut till öarna?

Lämna ett svar