Sidor

Vinga fyrplats

Karta över Vinga Fyrplats

Karta över Vinga Fyrplats

Vinga är en av sveriges kanske mest kända fyrplatser. Ön är formad som ett U och inte större än 500 meter bred och cirka en km i öst-västlig riktning. Den smala havsviken Gattulven sträcker sig långt in från västsidan av ön. Strax söder om ön ligger den mindre Koholmen och i det smala sund som bildas mellan dess båda öar ligger Vingas lilla hamn.

På 1600-talet befallde Karl IX att det skulle uppföra ”märken” på Vinga för sjöfararna. Det första fasta byggnadsverket på ön vi känner till var ett sjömärke i trä, en så kallad båk, som restes 1606 och redan 1646 byggdes en stuga åt den förste båkvaktaren, Torkel Smed.

I början av 1700-talet fick Vinga ett pyramidliknande trätorn. Nuvarande panelklädda båkbyggnad är från 1854 och fyren är från 1890, samma år som Gunnar Taube, Evert Taubes far, tillträde som fyrmästare på Vinga. Evert Taube växte upp på Vinga i en familj med 13 barn.

Det är relativt många som arbetar med och på Vinga men här finns idag inga bofasta. Ett antal rederier och fritidsskeppare sköter transporter av folk och varor. Göteborgs Hamn har någon anställd för att ta hand om konferensanläggningen Under somrarna arbetar den ideella föreningen Winga Vänner med visningar och gästhamn.

Den faluröda pyramidformade båk som idag finns på Vinga byggdes 1851 och hade sin föregångare i en liknande pyramidformat trätorn, byggd 1720 med utkik och med en förgylld trätunna på toppen. Dagens båk har de ungefärliga måtten 11 x 11 meter som bas och en höjd på 24 meter.

Båken är byggd av trä från norra Värmland. Det är åtminstone den fjärde båken på Vinga. Den och dess föregångare har aldrig varit avsedda att användas som annat än sjömärke. Men eftersom i alla fall de senaste båkarna varit stora byggnader, så kan man förmoda att befolkningen använt innandömet som förråd mm.

Båken disponeras av Winga Vänner. Numer används båken som museum och vigsellokal. Både Båken och Fyren är K-märkta.

Söder om båken finns en äldre fyr vars första fyrtorn stod klart hösten 1841 för att redan 1854 få ytterligare ett fyrtorn. Denna har restaurerats under sommaren 2005. Övre delen av den fyren kom till under andra världskriget.

I samband med att den nuvarande ”huvudfyren” byggdes 1890 revs en tidigare fyr från 1851. Man kan fortfarande se resterna av den i form av en c:a 20 cm hög stenfot strax nordost om 1890 års fyr.
Andra byggnader på Vinga är Herrgården, Torpet och Biskopsgården i Lotsbyn. I Fyrfolkets by ligger Fyrmästarbostaden och Påvelund tillsammans med ett antal mindre privatägda hus.

Officerssällskapet vid AMF4 har ett litet hus som ligger mellan fyren och Utkiken från 1968, den stora vita byggnaden halvvägs till fyren. Alldeles väster om utkiken ligger Winga Vänners lilla guidehus ”Folke’s Hus”, invigt sommaren 2003.

Ett aldeles utmärkt presentationsmaterial om Vinga kan laddas ned här: Vinga

4 kommentarer tillVinga fyrplats

 • Ingemar Gånge

  Hej!
  Jag undrar om det finns något näringsställe typ restaurang eller kiosk på Vinga.

  Hälsningar
  Ingemar G

 • Hej,

  Vinga Fyrplats drivs av föreningen Winga Vänner och en av de saker de gör är att hålla en kiosk öppen. För vad som gäller just nu, bör du kontakta dem. Här är en länk att börja med winga.info/shop.htm

  JE

 • An-Mari Jarvoll

  Hej!
  Min man och vill besöka Winga fyr och bo där två nätter. Till vem skall vi vända oss för att få reda på kostnader, hur man tar sig dit osv.
  Tacksam för svar
  An-Mari

  • Gill Widell

   Föreningen Winga vänner förvaltar en del av husen på Vinga och de hyrs ut till medlemmar. Medlem är lätt att bli och inte dyrt: http://www.wingavanner.se. På hemsidan finns också uppgifter om när husen inte är uthyrda ännu.
   Göteborgs Hamn tar hand om husen i Fyrfolkets by.
   Hälsningar,
   Gill Widell (medlem i Winga Vänner)

Lämna ett svar