Vrångö

Vrångö är den sydligaste av de åretruntbebodda öarna i södra skärgården, med ungefär 400 bofasta åretrunt invånare. Med de nya kolfiberkatamaranerna kortas denna tid ned till hälften, eller samma som det tidigare tog till Styrsö Bratten.

Skärgårdsbåtarna lägger inte till vid samhällets fiskhamn (närmast på bilden) utan vid Mittvik, på öns östra sida (överst). Därifrån går byvägen tvärs över ön till bebyggelsen och fiskehamnen på västra sidan. Här finns även Vrångös större affärer. Denna hamn har efter en omfattande utbyggnad blivit en populär gästhamn med plats även för fiskebåtar samt gods och transportfärjor.


Resor

Styrsöbolagets färja lägger till vid Mittvik, på öns östra sida. För att komma till Vrångös centrum och fiskehamnen på den västra sidan följer man Byvägen, som går tvärs över ön. Denna hamn har efter en omfattande utbyggnad blivit en populär gästhamn med plats även för fiskebåtar samt gods- och transportfärjor.

Vandrarhem

Just nu byggs ett vandrarhem – Kajkanten – på Vrångö, som skall vara klart nästa vår.

Södra promenadslingan

De obebyggda delarna av Vrångö är naturreservat. På Vrångö finns en fin promenadslinga genom södra delen av naturreservatet. Ta Nötholmsvägen till vänster (första vägen efter bryggan) och följ stranden söderut mot Nötholmen. Där naturreservatet börjar finns en informationstavla. Fortsätt den markerade stigen tills du kommer ut på den grusade slingan som går mot Kungssund.

Här är det fin utsikt mot havet.

Fortsätt vidare norrut mot byn, och ta gärna en avstickare mot lotsutkiken eller fiskehamnen. Välj sedan Mittviksvägen eller Vrångö bryggväg till skärgårdsbåtens brygga i Mittvik. Hela promenaden är ca 3 km lång.

Norra promenadslingorna

Det finns även en promenadslinga som är byggd för att personer med funktionshinder själva skall kunna ta sig runt i rullstol. Slingan som är 1,6 km utgår från norra delen av fiskehamnen och möter den norra slingan vid fotbollsplanen. Räknat från skärgårdsbåten är hela promenaden ca 4 km. På norra delen av ön finns en annan promenadslinga som börjar vid fotbollsplanen och är 2,5 km lång. Hela promenaden från skärgårdsbåten är ca 5 km.

Bad

Vrångö anses av många vara skärgårdens bästa badö. Stora strandängar och barnvänlig långgrund strand finns vid Nötholmen, ca 500 m söder om skärgårdsbåtens brygga. Vid Nötholmen finns mulltoa för funktionshindrade. Även längre norrut på ön finns bra badställen, men dit är det längre att gå. Badställena och de obebyggda delarna av ön är naturreservat.

Vrångöhuset

500 meter från hamnen på öns mitt finns Vrångöhuset med olika aktiviteter. Där finns även en fin tennis-bana, och ytterligare några hundra meter österut finns Mittviks färjeläge.

Allmäna toaletter

Toaletten intill skärgårdsbåtens brygga vid Mittvik är öppen 15 april–15 oktober.

7 kommentarer till Vrångö

 • nina winbo

  Hej !
  Undrar vad det finns för boende på Vrångö att bo på?Ett enkelt boende, vandrarhem eller Bed & Breakfast önskar jag.
  Eller vilken närmaste ö kan man bo på annars om det inte finns boende där?
  Hur långt är det dit isåfall med färja?
  Går färjan isåfall dygnet runt sommar tid eller iallafall sena avgångar mellan öarna.
  Ska ev åka till Vrångö i sommar på en Kristen mötesserie från 30/6- 3/7.
  Var bor man ?
  Tacksam för förslag.
  Mvh Nina Winbo

  • JE

   Hej

   Om du hör med någon av butikerna eller fiskeboa, kanske de vet. Under sommaren 2014 kommer det dock komma igång ett vandrarhem som kommer att heta ‘Kajkanten’. När det finns, kommer vi att ha info här under Boende, Vrångö – men just nu har jag inga bra ideer.

   JE

 • Ann Spånhed

  När öppnar den nya restaurangen vid bryggan Vrångö som byggs Tack

 • Jan Magnusson

  Får man sätta upp ett litet tält
  som solskydd ca 2-3 timmar medans man
  badar

  Farfar med 2 barnbarn

  • JE

   Hej Jan,

   Snällt av dig att fråga. Personligen kan jag inte tänka mig att detta skulle vara något problem. Om du nu tänker på solskydd, som ett tips, kan det nog vara en bra ide att ta med lite extra vanligt driksvatten.

   JE

 • Kjell Engberg

  Är cafet öppet imorgon tors 12/12, från kl 11:00?

  Med vänlig hälsning Kjell

Skicka ett meddelande

  

  

  

FRÅGOR OCH SVAR

 1. “Hej Vi har tänkt hyra en stuga men hur kommer man ut till ön? Har försökt hitta någon info, men inte …”

 2. “Hej Personal. Jag undrar om ni har öppet den 10 maj en lördag? Sen undrar jag om ni har öppet något i …”

 3. “Hej! Jag undrar om kaféet är öppet lördag 10 maj och i så fall vilka öppettider ni har? /Sylvia ”

 4. “Hej - vi er 8 herre mellem 30 og 45 år der gerne vil sejle rundt i Skærgården ved Göteborg …”

 5. “Har ni plats för 7st killar i början av maj. Gäller bara en övernattning Lördag/Söndag. Någon av veckorna 17-19. Mvh // Pär Andersson ”