Sidor

Resor och Transporter i Skärgården

Västtrafiks Mobila Resplanerare

För alla personresor i Skärgården, Västtrafik har en hel mängd mobila tjänster inklusive appar för mobiltelefoner. Läs mer här …

Styrsöbolaget

Södra Skärgården saknar fast landsförbindelse så till och från öarna måste du resa med privat båt eller Styrsöbolagets färjor.

Styrsöbolaget tillhör Västtrafik så alla resor kan planeras online. Skärgårdsbåtarna avgår från fastlandsterminalen på Saltholmen. Dit det är lätt att ta sig med spårvagn, snabbussen Ö-Snabben linje 114, cykel eller bil.

Öar med bofast befolkning har högst antal turer. Det gäller Asperö, Brännö, Köpstadsö, Styrsö, Donsö och Vrångö.

Asperö. Brännö och Styrsö har fler än en brygga som trafikeras. Observera att Asperö Östra, Brännö Husvik och Styrsö Tången har ett begränsat antal turer.

Fritidsöarna Källö, Vargö, Sjumansholmen och Kårholmen har ett begränsat antal dagliga turer. Knarrholmen och Stora Förö har inga dagliga turer från september till mitten av maj. Under vinterperioden har Stora Förö turer lördagar och söndagar.

Flyttlass, Gods och Bilar körs från Fiskebäck

För tyngre godstransporter som byggmaterial, tagtegel, virke, sten, ved etc. bör man i första hand kontrollera priser med Styrsöbolagets fraktfärja för hur mycket det kan kosta att ta ut hela leveransfordonet så de kan köra ända fram, alternativt bara sätta ombord en dragkärra som kan ställas av och hämtas från hamnplanen. Aktuella uppgifter finns på Styrsöbolagets Hemsida.

Styrsöbolagets Linjekarta

Styrsöbolagets utflyktstips (Pdf)

Resetips: Broschyr Styrsöbolagets utflyktstips (pdf) Utkom 2009 men är fortfarande bra, men dubbelkolla detaljer som t.ex. tider.

Börjessons Sjötaxi

Börjessons Sjötaxi, Trindelsn. Foto Jan-Erik Nilsson 2013

Börjessons Sjötaxi, Trindelsn. Foto Jan-Erik Nilsson 2013

Börjessons Sjötaxi driver idag 5 båtar ”Snäckeskär”, ”Fjordskär” ”Trindeln” ”Lyrön” och den lilla ribbåten ”Ribskär”. Den dominerande verksamheten är charter med catering samt av transporter av grupper till resturanger och resmål efter kusten och i skärgården. Sommarhalvåret är naturligtvis den intensiva perioden men, med varma och ombonade båtar går det utmärkt att genomföra arrangemang året om.

 • Charter med catering
 • Transporter av grupper
 • Marina undersökningsuppdrag
 • Service till handelssjöfart
 • Taxitransporter

Företaget drivs av Henrik Börjesson med hjälp av sonen Olle Börjesson (4:e generationen) och Lisa Jansson, som ansvarar för bokning och övrig administration.
Företagets kontor är beläget på Styrsö Tången, i samma fastighet som Solskanzens Cafe.

Hemsida: www.borjessonssjotaxi.se

Flexlinjen Styrsö-Donsö

På Donsö och Styrsö finns en anropsstyrd kollektivtrafik som kallas Flexlinjen Styrsö-Donsö och som i praktiken är en liten buss. Denna kör alla helgfria vardagar från klockan 08.15 till 17.15. Sista turen avgår klockan 16.45. För att resa ringer du och bokar plats ombord. Bussen kör bara dit någon har bokat på- eller avstigning. Västtrafiks priser och kort gäller på Flexlinjen och det går inte att betala kontant till föraren.

Färdtjänst och taxi


Färdtjänstkörningar kan beställas på samtliga öar vardagar 7-21 samt helgdagar 9-21. Sjukresor på öarna bokas direkt hos den som kör på respektive ö. Sjukresor kan beställas vardagar 7-17. Endast akuta sjukresebokningar tas emot övrig tid.

Donsö/Styrsö
För resor dagtid måndag-fredag (ej röda dagar) ringer du Flexlinjen på 031- 41 96 90. Övrig tid beställer du din resa på telefon 031-757 99 70. Telefontid 9-21.

Brännö
Telefon: 031-757 99 80.

Asperö
Telefon: 031-97 02 04 eller 031-97 25 56.

Köpstadsö
Telefon: 0701-14 66 07.

Vrångö
Telefon: 0706-97 15 15.

Steens Transport & Entreprenad AB

Steens Transport & Entreprenad AB (tidigare Kaj Steen Entreprenad AB) är ett familjeföretag inom Anläggning-, Bygg- och Transport med huvudinriktning på mark och anläggningsarbeten för både företag och privatpersoner. Maskinparken består av grävmaskiner mellan 2-35 ton på larv och mellan 14-16 ton på hjul. Utför allt arbete inom mark och anläggning, renovering, tillbyggnad mm. samt transporter inom gods- och personbefordran. Nu även servicebil för reparationer av entreprenadfordon.

Donsö Hamnväg 26, Donsö
Telefon 031-97 10 33
Mobil, Bjarne 0706-31 57 11
Hemsida: www.steenste.se

Vrångö Transport, Vrångö

Mittviksvägen 10
Telefon 031-97 51 60

FA Expresstransporter , Donsö

Donsö Hamnväg 25
Telefon 031-97 08 80
Mobil 0703-11 08 80

14 comments to Resor och Transporter i Skärgården

 • JE

  Hej Lena

  Besök Västtrafiks hemsida och knappa in varifrån, till vart och när, så får du upp avgångar och båtar. Finns en app för smartphones också.
  Den här länken bör fungera.
  http://www.vasttrafik.se
  En liten sak att tänka på är att Västtrafik ofta anger ”försenad avgång” vid tiderna. Detta stämmer i regel inte, utan räkna med att båtarna alltid avgår på sina ordinarie tider.

  JE

 • Magnus Dokset

  Hei
  Kan man ha med bilen ut på Vrångø?
  mvh Magnus Dokset, Oslo

  • JE

   Nej, inte om du tänker på allmän bilväg. Har du en transport eller annt viktigt behov kan du ansöka om tilstånd, men som besökare kan du parkera på Saltholmen och åka på västtrafiks vanliga biljetter. Det är samma som på spårvägen och du behöver bara stämpla ”byte” för att fortsätta resan på samma biljett.

   JE

 • Elais Andersson

  kan jag tälta på någon av öarna ett par nätter.

  EA

  • Admin

   I stora drag tror jag svaret är nej på den frågan. Vad jag vet finns inga officiella compingplatser någonstans. Hittar du ett avskilt område där du inte inkräkar på någons tomtmark bör du väl kunna campa några nätter utan att någon säger något, men du måste du vara väldigt noga med att inte skräpa ned, och använda Gästhamnarnas toalettanlägningar för praktiska behov. Helst tror jag du skall leta rätt på något av de många Bed & Brekfast som hyr ut sängplats över natten för en billig slant. Tips och synpunkter är välkomna

   JE

 • Axel

  Går några båtar på vintern till donsö? Tack för svar! Mvh axel

  • JE

   Jadå, Donsö är en stor ö med betydande näringsliv och stor permanent befolkning. Båtar går ofta och året runt. Besök Västtrafiks hemsida och knappa in varifrån, till vart och när, så får du upp avgångar och båtar. Finns en app för smartphones också. Den här länken bör fungera. http://www.vasttrafik.se

   JE

 • lars wennelid

  Får ej fram tidtabell mellan Saltholmen och Vrångö. Önskar se tidtabellen.

  mvh Lars

 • Julia

  Hej kan man åka ut till styrsö med månadskortet som gäller för västtrafik i göteborg alltså inte + ?:) /mvh julia

 • Mikael

  Hej.

  Jag kommer få en transport från China till donsö och undrar hur jag får produkten till Göteborg?

  • Admin

   Låter inte så värst praktiskt, men, ditt gods ankommer troligen med Styrsöbolaget till Donsö kaj. Därifrån skeppar du i så fall tillbaka det till land samma väg det kom. Donsö är ett rederitätt samhälle och det kan komma ganska stora saker om man har ett eget fartyg t.ex., men är det vanligt gods vi talar om tar du enklast ett snack med Styrsöbolagets pojkar och förklarar läget så fixar det sig nog.

   JE

 • Nicklas

  Får jag på en lastmoped på de vanliga färjorna från brännö till saltholmen?

  /Nicklas

Leave a Reply