Sidor

Göteborgs Södra Skärgård

Göteborgs Södra Skärgård består av ett trettiotal större och mindre öar varav de sex större är bebodda året runt. Året runt erbjuder skärgården enastående naturupplevelser. Men skärgården är också en del av Göteborg och rymmer ett betydande antal moderna företag.

Öarna har namn som för tankarna tillbaka till vikingatiden och är ända sedan badortsepoken från 1800-talets mitt, en uppskattad rekreationsplats för Göteborgs stadsbefolkning.

Västtrafiks linjekarta över Södra Skärgården

Styrsöbolagets Linjekarta.
Klicka för eniros karta över Södra Skärgården.

Tredubblad befolkning under sommaren

Här finns året runt en bofast befolkning om ca 4,500 invånare som under sommarhalvåret ökar till nära det tredubbla eller ca 13 500 personer, då flera tusen familjer väljer att tillbringa sin ledighet här som gäster eller i egna fritidshus.

Under vinterhalvåret transporterar skärgårdsbåtarna i snitt omkring 3700 resenärer per dag, vilket ökar till ca 7500 per dag under sommarhalvåret med självklart mycket större toppar än så under högsommarens större helger.

Med utökade och förbättrade gästhamnar har även den båtburna turismen ökat. Självklart ställer dessa variationer stora krav på den lokala servicen och näringslivet som måste klara både nedgångar som tillfälliga anstormningar.

Genom årens lopp har såväl antalet invånare i skärgården som trafikutbudet ökat och kommer med all säkerhet fortsätta så även i framtiden.

Hitta Skärgårdens alla Varor och Tjänster

År 2010 startade jag därför denna hemsida med avsikten att hjälpa både oss själva såväl som våra tiotusentals gäster att hitta fram till det stora utbud av varor och tjänster – som resor, mat, bad och boende, sjukvård och tandvård, gästhamnar, båttillbehör, service och reparationer, osv. – som finns att tillgå här ute – för att inte tala om allt intressant som finns att se och uppleva.

Är något fel?

Är just ditt företag, din tjänst eller din hemsida inte med, så kontakta mig så ordnar jag det så snart som möjligt.
Jan-Erik Nilsson
Styrsö Tången

 

20 kommentarer tillGöteborgs Södra Skärgård

 • Hej,

  jag undrar om det finns möjlighet att finnas med med länk hos er. Vi har en djurklinik som ligger vid Hagens Kapell i Långedrag, Frölunda Djurklinik. Har tidigare varit i kontakt med styrsöbolagen för att få info ang reklamplats på färjorna men det verkar inte finnas möjlighet till det.
  Vi har många kunder på öarna och vet att det finns ett stort intresse för våra tjänster. Vi kommer nu även åka ut för vaccinationskvällar m.m.

  Tacksam för svar

  Mvh
  Marie Wilderoth
  Klinikansvarig Frölunda Djurklinik
  Tel 031-694844
  0703-998001

  • admin

   Hej, det låter som bra information för både åretruntboende och besökare, så jag skall lägga in en länk till er direkt.

   JE

 • Paola Näslund

  Hej!
  Kan man annonsera här om tex en kommande konserten på Brännö?

  • JE

   Jadå, det går bra. Du kan själv posta reklam för evenemang här där du tycker det passar. Vanligen bäst under fliken för den ö där det händer men framför allt skall du kontakta styrso.nu som har sitt fokus på föreningsliv. Jag tar gärna upp din aktivitet här, under Aktuellt. Om du vill kan du skicka mig bilder och text också, så lägger jag in din info hos mig, åt dig.

   Admin / JE

 • Anna Gustafsson

  Hej,

  I sommar gifter sig min kusin och jag har äran att fixa hennes möhippa. Vi är intresserade av att hyra ett hus/stuga för ca 15 personer en natt i juli. Det är ett lugnt sällskap med många gravida och skötsamma tjejer.

  Hör gärna av er om ni kan tänka er hyra ut ert boende en natt.

  Vänliga hälsningar
  Anna

  Mobil 0709271179

  • JE

   Hej Anna,

   Vad jag kommer att tänka på, på en gång är att Oscar Fredriksförsamling i Gbg har en lägergård på Styrsö. Den heter Olofsgården och ligger precis vid vattnet ca 3 minuters promenad från Bratten. Det finns kök för självhushåll, en fin grillplats utomhus och enkla sängplatser för kanske 20 gäster och brukar kunna hyras av allmänheten om den är ledig. Klubbstugorna Styrsö BK och Donsö IF kan också vara ett alternative.

   Ha det så kul 🙂

 • Jackie Abbås

  Hej!

  Är det någon som kan rekommendera en trevlig restaurang för lunch till dagen efter ett bröllop för ett större utländskt sällskap i Göteborgs skärgård för mitten av augusti?

  Soliga vårhälsningar / J.A.

  • JE

   Hej,

   Det finns faktiskt ganska många alternativ, från stora till små restauranger och beroende på var ni bor, både ö och plats, finns det kanske till och med möjligheter att få maten levererad och serverad där ni är. Skriv in ”Mat” eller ”Restaurang” i sökrutan ovan så får du upp alla restauranger som finns.

   Jan-Erik Nilsson

 • Hej!
  Vi har en anfader som runt år 1800 bodde i/på Wargödahl enl Styrsö husförhörslängd.
  Var låg denna ort? Finns några spår idag? Anfadern – för övrigt Fredrik Hård, make till den beryktade ”sjörövardrottningen” Johanna – var verksam som salteribokhållare. Var låg salteriet? Vad hette ägaren?
  Någon som vet?
  Tacksamma för svar,
  Eva & Anders Tingdal
  Strängnäs

  • JE

   Hej Anders Tingdal,

   Jag har letat runt lite på nätet och hittade ganska enkelt Styrsö Sockens husförhörslängd med följande uppgifter om Vargödal. Jag antar att det är denna ni refererar till. Följande personer verkade bo där året 1799-1800:

   Nr Född Namn Efternamn Titel Ort

   61 1759- John Petersson Wargö dahl – Vargö
   61 Ingebor Södergrens Wargö dahl – Vargö
   61 1786-02-29 Wilhelm Wargö dahl – Vargö
   61 1788-01-15 Thomas Wargö dahl – Vargö
   61 1789-12-24 Andreas Wargö dahl – Vargö
   61 1792-01-17 Robert Wargö dahl – Vargö
   61 1793-02-15 Johannes Wargö dahl – Vargö
   61 1796-02-03 Daniel Wargö dahl – Vargö
   61 1800-00-07 Peter Wargö dahl – Vargö
   61 1794-05-25 Nelii Wargö dahl – Vargö
   61 1797-01-31 Margreta Wargö dahl – Vargö
   61 1797-01-31 Agnes Wargö dahl – Vargö
   61 1799-07-17 Regina Wargö dahl – Vargö
   61 Bengt Dräng Wargö dahl – Vargö

   Google: ”vargö styrsö socken”

   Dokumentet säger även ”Herr Andre Fiscell? äger salteriet och lyder til Warfs församlingen”.

   Så vitt jag vet fanns där bara ett Sillesalteri och det låg där nuvarande restauran Stjärnvik nu ligger. Troligen finns det medlemmar i Styrsö Sockens hembygdsförening som vet mer.

   Jan-Erik

 • Ann-Sofi Samuelsson

  Hej!
  Vi är ett gäng på 12 personer som planerar att paddla kajak en helg i sommar i Göteborgs södra skärgård. Jag undrar om du vet var vi skulle kunna bo? Det verkar svårt med boende för så många personer.

  Med vänlig hälsning
  Ann-Sofi Samuelsson

 • Hej!
  Det finns ganska många som erbjuder Bed and Breakfast här ute i skärgåren. Om du söker på ”rum”, till exempel, hittar du både dem och olika värdshus. För större grupper kan ni leta efter Olofsgården som är både billig och ligger bra till vid Styrsö Bratten, men som kan vara upptagen.

  Kan ni tänka er att sprida ut er kan ni säket hyra rum i några olika hus. Mitt grundtips är om ni skall paddla kajak, att höra med Mats Havström på Styrsö Havskajaker, hur de brukar göra. Det här problemet kan ju inte vara första gången … (http://www.havskajak.se/om_oss)

  Jan-Erik

 • Ann Wiklund

  Finns det någon på Kössö som hyr ut för övernattning, typ Bed&Breakfast? Jag var på ön ibland som barn och skulle gärna bo ett par nätter i sommar.

 • Ann Wiklund

  Finns det någon på Kössö som hyr ut för övernattning typ Bed&Breakfast? Jag var på ön en del som barn och skulle gärna bo ett par nätter i sommar.

 • Eva

  hej,
  Jag och min pojkvän är på jakt efter någonstans att övernatta på Brännö helgen 27-28 juli, då vi ska på bröllop på ön. Vi har inga höga krav och kan även tälta om det finns plats för det någonstans. Kan ni tipsa om något förutom Brännö Värdshus? Tacksam för svar
  Eva Nordberg

 • Lisa

  Hej. Jag ska ut på en semestertur om några veckor och kommer då åka förbi Göteborg och skulle gärna övernatta på någon ö. Jag har med mig min hund och har letat lite men inte hittat något bra alternativ som accepterar hundar. Finns det någon som har något förslag vart vi kan sova en natt eller två? Med solig hälsning Lisa

 • Hej Lisa

  Det bästa är om du söker efter hus eller rum på denna eller turistrådets hemsida. Ett tips jag kan ge dig är att på Styrsö Tången dök det just upp en liten stuga som hyrs ut dygnsvis och som accepterar hund och katt. Prova att ring 0709-782097 ganska snart, så kanske de har plats. Pris verkar vara 600:- per natt för två personer men det får du kolla med dom.

  JE

 • Ylva Jarenäs

  Hej! Jag undrar var man får tälta i skärgården på de öar man kan åka båt till(ej egen båt).

 • Sonja Schwarzkopf

  Hej.

  Jag och min familj skulle vilja tälta på Vrångö. Finns det möjlighet till det eller finns det andra öar där det är bättre att tälta på?
  (Dock ej camping.)

Lämna ett svar