Sidor

Sjumansholmen

Kårholmen och Sjumansholmen ligger mycket nära varandra. Båda är sommarstugeöar och båda öarna trafikeras med skärgårdsbåtarna men tidtabellen är gles.

Sjumansholmen sedd från Kårholmen. Källa: Wikipedia

Sjumansholmen sedd från Kårholmen.
Sjumansholmen är den minsta ön i Göteborgs Södra Skärgård som trafikeras av Styrsöbolaget.

Sjumansholmen är liten. På ena sidan ligger Donsö. På andra sidan öppna havet, Tistlarna och Vinga. Ön är framförallt en ö för dem som har stugor här och deras vänner. Tillfälliga besökare är självklart välkomna och hittar en unik skärgårdsmiljö här, men inga badstränder, butiker eller något café.

På ön finns en gemensam bastu och dansbana och man firar midsommar och har kräftskiva tillsammans. Fyra arbetsdagar om året är avsatta för att underhålla det gemensamma, till exempel reparera stigarna på ön. Halva ön är bebyggd med ett drygt 30-tal sommarstugor och den andra halvan som tidigare var ett militärt skyddsområde, är nu ett naturreservat.

Öns historia
I och med 1930-talets semesterlagar kom det tid och kraft för att tillbringa semestrar vid havet. Politiska föreningar och fackföreningar arrenderade eller köpte små öar som fungerade som täta samhällen sommartid.

Redan 1929 arrenderade pionjärföreningen Spartacus, en barnorganisation knuten till Sveriges kommunistiska parti, ön för sin sommarverksamhet. Fram till 1935 anordnades barnkolonier på ön. Parallellt med barnkolonin hade det också varit tillåtet för barnens vänner och anhöriga att tälta. Trots att koloniverksamheten upphörde, så blev tälten allt talrikare och var till sist ett fyrtiotal. Därtill fanns ett stort militärtält där den kommunistiska arbetarkommunen anordnade föredrag och seminarier. Partiet hade ett muntligt tioårigt arrende med Gustav Olsson på Donsö (skeppsredare Sten A. Olssons far) på 30 kr per år.

I början av 1950-talet köpte sig föreningen fri från arbetarkommunen genom att betala för fastigheterna. Sedan dess arrenderas ön gemensamt av medlemmarna, men man äger sina hus.

Den första tiden fick man ta ordinarie skärgårdsbåt till Kårholmen, vandra diagonalt över ön och ta sig till Sjumansholmen med föreningens eka. Under 1980-talet byggde man en ordentlig stenbrygga och fick tidtabellsenliga anlöp av Styrsöbolagets båtar.

5 kommentarer tillSjumansholmen

 • Bertil Karlefors

  Hej,
  Är reporter på TV4 Nyheterna i Stockholm. Har läst om er ö och dess historia och skulle vilja göra ett reportage.
  Vänligen ring mig.

  Hälsn
  Bertil Karlefors
  070-694 44 87

 • sara lundqvist

  Hej,
  är göteborgare sedan en tid tillbaka. Önskar bada bastu någon stans nära havet och gärna få en titt på horisonten. Har sökt igenom hela nätet men hittar ingen bastu att boka i skärgården. Detta skulle vara ovärderligt för oss i stan men även för turister som kommer hit till västkusten, man vill ju se havet, gärna bada året om och då behövs en bastu. Mk förvånad över att man inte utvecklat denna sköna form av umgänge och fritidsliv här. Kallbadhus vore det allra finaste förstås men förstår att det kan vara få svårt att gå runt året om. Om nån hinner svara skulle jag gärna hyra bastu redan nu på nyårsafton, på dagen alltså. Tacksam för svar. Mvh sara

 • Bengt Kihlberg

  Hej Sara.

  Bastun på Sjumansholmen är gemensamägd av alla husen och man bokar den 1 timme åt gången. Jag är själv en vinterbadare och ska snart ut och doppa mej i havet.
  Är du intresserad av att hyra ett hus någon helg eller vecka?

  Mvh GAISBengt

 • Gunilla Jansson

  Hej!
  Kanske bara ett litet förtydligande – det är som stugägare och därmed medlem i Sommarön Sjumansholmen ek.för.(vilket Bengt K är) som man kan boka bastun 1 timma åt gången. Självklart också om man hyr en stuga på ön. Det är alltså ingen bokningsbar bastu för turister och övriga Göteborgare.
  MVH
  Gunilla Jansson
  Ordförande
  Sommarön Sjuamnsholmen ek.för.

 • Björn Hammargren

  Jag är kassör i Vinga spinnfiskeklubb som har båtplats på Sjumansholmen. Nu får jag meddelandet att dom inte har kvar sitt postgironummer. Vet ni deras nya eller vem man kan kontakta.

  Hälsningar Björn Hammargren, kassör Vinga Spinnfiskeklubb

Lämna ett svar