Sidor

Donsö

Donsö hamn, från den bro som förbinder Styrsö och Donsö. Foto: Jan-Erik Nilsson , 2011

Donsö hamn, från den bro som förbinder Styrsö och Donsö.
Foto: Jan-Erik Nilsson , 2011

Donsö är ett i högsta grad levande samhälle med omkring 1,500 bofasta invånare. På Donsö kombineras ett aktivt näringsliv med permanent boende och andelen fritidshus är inte lika stor här som på Styrsö, vilken är förbunden med Donsö via en modern landsvägsbro. På Donsö finns ett 60-tal företag. Finansiellt sett domineras Donsö’s näringsliv av ett tiotal rederier, som gör Donsö till ett av de redertitätaste samhällena i världen, med ca ett rederi per 100 innevånare.

I öns fiskhamn, dit Styrsöbolagets person och fraktfärjor anlöper, samsas en modern fiskeflotta och ett antal mindre fiskefartyg med en mängd fritidsbåtar i varierande storlekar. Restiden med Styrsöbolagets ordinarie färjor är ca 30 minuter från Saltholmen. Med de nya kolfiberfärjorna tar resan ungefär halva tiden.

Fin naturstig från Torholmen


Fin naturstig leder från Torholmen på sydöstra sidan ön mot Donsö huvud på sydspetsen och vidare nordväst ut mot Myrvalevägen.

Lökholmsbadet


Vid Lökholmen ligger ett badställe som sköts av en ideell förening. Mulltoa finns vid badet.

Donsö Hamnfest 2011

Donsö Hamnfest 2011

Donsö Hamnfest, första lördagen i Augusti varje år


Varje år arrangerar Föreningen Donsö IS ”Donsö Hamnfest” som hålls första lördagen i augusti varje sommar. Det är ett av de större årliga publika arrangemangen i hela Södra Skärgården. Här finns en blogg om Hamnfestivalen 2011 och Hamnfestivalen 2012.

1- Donsö Hamnfest, 2011. Hamnfesten sträcker sig över två dagar med olika evenemang och underhållning.

Donsö Hamnfest, 2011. Hamnfesten sträcker sig över två dagar med olika evenemang och underhållning.
Foto © Jan-Erik Nilsson, 2011.

Allmän Toalett


Finns på hamnplanen, nära gästhamnen.

9 kommentarer tillDonsö

 • admin

  Hej Yvonne

  Jadå, det firas traditionell midsommar överallt. Det kanske största publika firande sker efter vad jag vet på Styrsö Bratten, under arrangemang av den gamla Styrsöföreningen Arbores. Schemat är samma från år till år: Samling kl 10:00 för att klä midsommarstången, Kl 16:00 Dans, lotteri och tävlingar. Firandet är ganska stort med mycket folk. Mest bofasta, sommargäster och båtfolk. Är vädret bra kan ungarna meta krabbor eller leka på stranden under dagen. Vissa bänkar och sittplatser finns. Café och krog är säkert öppet, annars kan även vuxna ta med matsäck och sitta i gräset skulle jag tro. Med lite planerande kan man säkert hitta några skärgårdsfärjor som går emellan Donsö och Styrsö Bratten, annars finns en broförbindelse även om det är en liten bit att gå.

  Jan-Erik

 • Ylva

  Hej, kan man promenera över bron som förbinder Styrsö och Donsö?
  Med vänlig hälsning,
  Ylva

 • JE

  Hej Ylva,

  Jadå, det går fint. Bron är byggd för biltransporter så räddningstjänst och annat kan verka över båda öarna. Det finns färjeläge, kafeer och restauranger i båda ändarna också, så en promenad över bron är en bra utflykt som erbjuder en fin utsikt över skärgården på mitten så att säga.

  Jan-Erik

 • Helena

  Hej! Finns det mer info om hamnfesten på Donsö någonstans?

 • BENGT NOVÉN

  Hej!

  Finns det någon hemsida om: DONSÖFESTIVALEN 2014?

  Mvh.
  Bengt

 • JE

  Info finns här http://www.styrso.info och säkert också hos arrangören Donsö IF

  JE

 • simon

  Finns det någon chans att man kan åka på klassresa hit? Finns det någon stans allt tälta osv?

 • Anette Termén

  Hej!
  Är denna hemsida aktiv?
  Hälsningar, Anette på Isbolaget

Lämna ett svar