Sidor

Styrsö

Styrsö är skärgårdens centralort och den ö dit en stor del av den kommunala servicen är koncentrerad. De flesta personfärjeturerna angör Styrsö Bratten, som också anlöps dagligen av Styrsöbolagets bilfärjor.

Styrsö anlöps vid tre olika bryggor: Styrsö Bratten som historiskt sett är skärgårdens centrala knutpunkt, Tången, som servar Styrsös nordvästra del samt Skäret, som ligger nära hotell-, restaurang och konferensanläggningen Pensionat Styrsö Skäret.

För besökare är Bratten en bra utgångspunkt för promenader. Går man västerut kommer man till Styrsö Kyrkby, utsiktspunkten Stora Rös, Halsvik, Tången och badplatsen Uttervik. Går man söderut kommer man till Skäret, Seglarskolan Vind i Seglen och bron över till Donsö.

Biltrafik

Styrsös vägnät är förbundet med Donsö via en landsvägsbro med god framkomlighet för transporter, service och räddningsfordon. Flyttbilar och annat kan köra “kortast möjliga väg” men i övrigt är all biltrafik i princip förbjuden utom för ett sextital servicefordon som fått dispens. Fullständig info finns hos Styrsöbolaget och Styrsö Vägförening.

Styrsö Bratten

Smugglardrottningen Öberg's lönnkrog, numera caféUnder förra seklet och äldre tillbaka skedde den mesta sjöfarten till havs inomskärs och efter välkända leder. Sjömärken andra än enstaka ensmärken fanns inte så när det blev mörkt var det bara att ankra upp. Ett av de populäraste ställena att tillbringa en sen kväll på i Södra skärgården, var Öbergska krogen på Styrsö Bratten.

Öbergska krogen blev efter hand beryktat som smugglarnäste och man kan idag inte låta bli att titta efter lönnluckor och fundera på vilka skrönor som berättats här mellan skål och vägg. Och hur mycket illegitima lyxvaror vars lyckosamma inlurendejande till de lyxtörstande Göteborgarna via hemliga smygvägar runt Kärringberget, som här avfirats.

Styrsö Kyrkby

Styrsö första kristna helgedom var såvitt man vet en enkel träbyggnad som uppfördes på den så kallade ”Vikingakyrkogården” i samband med sillfiskeperioden 1556-1589. Byggnaden lär ha bränts ned 1643 av Danskarna.

Styrsö Kyrka 1752

Styrsö Kyrka Styrsö Kyrka är en av Sveriges vackraste bygdekyrkor. Den enkla interiören avspeglar den karga omgivning och är ett vackert exempel på hur de gamla skärgårdsborna med viljestyrka och hårt arbete inte bara förmådde karva ut sin försörjning ur de nakna skären, utan även en hel kyrka.

En rödmålad träkyrka med tegeltak och klockstapel uppfördes därefter på den nuvarande kyrkans plats och ersattes år 1752 med den nuvarande, då den gamla kyrkan ansågs ha blivit ”direkt farlig” att vistas i. Styrsö nya kyrka är belägen mittemot prästgården och församlingshemmet på Brattenvägen i Styrsös centrala kyrkby. De enkupiga tegelpannorna från det gamla kyrktaket återanvändes säkert på profana byggnader runt om på Styrsö där de troligen i viss utsträckning ligger kvar.

Styrsö Tången

Vargö Håla

Vargö håla var enligt de gamla sjökorten en ankringsplats från tiden för inomskärs-segelsjöfarten. Här var även platsen där de stora fullriggade ostindiefararna ankrade upp inför avseglingen under vintern i väntan på seglingsbara vindar och de sista proviant- och utrustningsdealjerna, innan de årliga färderna till Kina påbörjades. Så vitt man vet togs ingen proviant ombord från öarna annat än vatten, som hämtades från brunnar på ”Tångön”. Dessa brunnar är troligen de ännu idag ger vatten från Linkulladalens vattenåder. Vattentunnorna bör ha flottats ut till fartygen från nuvarande Bagarns Bryggväg.

Natur och bad

Från utsiktberget Stora Rös med bronsåldersgrav och sjömärke i form av en båk kan man njuta av fri utsikt runt hela skärgården.

Bratten badet

Vid Bratten finns en kommunal badplats med bra toalett för funktionshindrade. Vägen dit är enkel. Från båten går man direkt till höger och följer en gångbron längs berget.

Utterviksbadet

Vid Uttervik, nära Tången och Sandvikshamnen, finns ett bra badställe med både klippor och en mindre sandstrand.

Allmän Toalett vid Styrsö Brattens badplats

Öppen 1 maj–31 augusti.
Från Bratten följer man gångbron längs berget.

5 kommentarer tillStyrsö

 • JE

  Hej Rune,

  Den i särklass bästa källan för information om gamla Styrsö är Styrsö Hembygdsförening och deras hemsida. Prova där:
  http://www.hembygd.se/styrso/

  JE

 • Greger Mossberg

  Styrsö Tången är trevligt, men alla badande som strävar mellan färjeläget och Utterviksbadet, plågas i värmeböljan av att skugga inte går att finna. Tips: några sommarlediga barn kan sätta ut parasoller och stolar och erbjuda en stunds vila i skuggan för en liten peng. Det man saknar mycket är värt att betala några kronor för.

  • JE

   Hej Greger

   Tack för en bra idé. Tills vidare kan du alltid stanna vid ICA som ligger halvvägs mellan färjan och badviken och köpa en glass eller nå’t. Färskt kaffebröd finns inne i affären och vad jag vet finns även en modern automat där man kan köpa sig en kopp kaffe för några kronor. Sittplatser med bord brukar finnas utanför affären annars, kolla lekplatsen intill affären.

   Under sommaren finns även glass och ett trevligt litet kafé bland sjöbodarna i Sandvik, inom synhåll till höger, från Utterviksvägen.

   JE

 • simon

  Finns det någon chans att man kan åka på klassresa hit? Finns det någon stans allt tälta osv?

 • Eric

  Hej!
  Finns det något ställe att spela minigolf på Styrsö, eller någon annanstans i södra skärgården? Har vänner på besök i stan över helgen och tänkte kombinera deras önskan om minigolf med en tur ut till öarna.
  Tack på förhand! / Eric

Lämna ett svar