Sidor

Knarrholmen och Stora Förö

Stora Förö och Knarrholmen är två utpräglade sommaröar med olika historia.

Resor till och från

Styrsöbolaget trafikerar både Stora Förö och Knarrholmen dagligen men inte ofta. Det går fyra till fem turer dagligen sommartid och enstaka turer vintertid. Knarrholmen och Stora Förö har inga dagliga turer från september till mitten av maj. Under vinterperioden har Stora Förö turer lördagar och söndagar. Det är en bra idé att Kontrollera båttiderna för återresan.

Stuga på Knarrholmen år 1947

Stuga på Knarrholmen år 1947

Knarrholmen

Knarrholmen köptes av redaren Axel Ax:son Johnson 1940 och skänktes till Götaverkens arbetare. Det var en enkel men omtyckt semesteranläggning för varvets arbetare med familjer. Man bor i hyrda lägenheter eller i ”tältstugor” av masonit som plockades ned varje år. Nu är de k-märkta tältstugorna ägda och får stå uppe på vintern. Badstranden är barnvänlig. Dansbana och butik har kompletterats med en sommarkrog. Ön förvaltas idag av IF Metall och Handels som hyr ut stugorna.

Hemsida: Här är IF Metalls information

En stor musikfestival arrangerades på ön i slutet av maj 2012.
Hemsida: Knarrholmsfestivalen

Natur och bad

Nära Styrsöbolagets vänthall ligger badplatsen med barnvänlig strand och bryggor med hopptorn. Karta finns på IF Metalls Knarrholmssida.

Allmänna toaletter


Allmänna toaletter finns vid badplatsen

Stora Förö

Stora Förö började med Motorbåtsföreningen Delfin. Man steg iland på ön som var avsedd att bli oljelager, men som inte gick att använda till detta. Man fick köpa ön och gjorde en plan med 100 tomter och en strandväg runt ön som garanterade allmän strand för alla. 1932 byggdes först dansbanan, som nyttjas väl än idag liksom samlingslokalen Förögården. Man äger sina hus själva, och deltar i föreningens arbete.

Affären och paviljongen på Förö är utarrenderade till Föröbor som sätter sina öppettider själva.

6 kommentarer tillKnarrholmen och Stora Förö

 • marie wallden

  hej vi är en familj på 2 vuxna och 2 ungdommar i tonnåren och en snäll vovve. jag vet att vi kanske är lite sent ute men skulle bli hjätte glada om vi kunde få komma från stan 1-2 veckor i juli månad. tacksam för besked om det skulle vara möjligt. mvh marie wallden.

 • JE

  Hej Annika
  Kan du hjälpa mig med releavnt information skall jag lägga upp detta direkt.

  JE

 • Jeanette Andrén

  Hej

  BRA Bygg har köpt ön och kommer att riva alla hyrstugor och ersätta dem med sommarhus som säljs för mångmiljonbelopp.

  Från deras hemsida:
  ”På Knarrholmen planeras det i första etappen 55 hus. Hustyperna varierar från 80 till 90 kvm. Här kombinerar vi hög kvalitet i ett omsorgsfullt arkitektoniskt uttryck med största möjliga miljöhänsyn. Upplåtelseformen är bostadsrätter och de första husen kommer att vara inflyttningsklara sommaren 2016.

  Vid den nybyggda hamnen finns visioner för en ny mötesplats för södra skärgården med en ny gästhamn, restaurang och möjligheter för gäster att övernatta på ön.”

  Mvh,
  Jeanette (som kommer att sakna Knarren oerhört) 🙁

 • Gull-Britt Svensson

  Informationen om att affären och paviljongen på Förö har öppet varje dag under sommaren stämmer inte. De är utarrenderade till Föröbor som sätter sina öppettider själva. Informationen som varit har varit vilseledande då flera som gästat vår ö har trott att de kan ta en fika eller handla i affären.
  Med vänlig hälsning Gull-Britt Svensson

  • JE

   Hej, tack för info. Sidan är nu uppdatera. Vill du ändra eller meddela något annat, bara posta det här eller emaila mig, så ändrar jag.

   JE

 • hebb

  Länkarna till IF Metalls sida stämmer inte ….

Lämna ett svar