Sidor

Vrångö

Vrångö är den sydligaste av de åretruntbebodda öarna i södra skärgården, med ungefär 400 bofasta åretrunt invånare. Med de nya kolfiberkatamaranerna kortas denna tid ned till hälften, eller samma som det tidigare tog till Styrsö Bratten.

Skärgårdsbåtarna lägger inte till vid samhällets fiskhamn (närmast på bilden) utan vid Mittvik, på öns östra sida (överst). Därifrån går byvägen tvärs över ön till bebyggelsen och fiskehamnen på västra sidan. Här finns även Vrångös större affärer. Denna hamn har efter en omfattande utbyggnad blivit en populär gästhamn med plats även för fiskebåtar samt gods och transportfärjor.


Resor

Styrsöbolagets färja lägger till vid Mittvik, på öns östra sida. För att komma till Vrångös centrum och fiskehamnen på den västra sidan följer man Byvägen, som går tvärs över ön. Denna hamn har efter en omfattande utbyggnad blivit en populär gästhamn med plats även för fiskebåtar samt gods- och transportfärjor.

Vandrarhem

Just nu byggs ett vandrarhem – Kajkanten – på Vrångö, som skall vara klart nästa vår.

Södra promenadslingan

De obebyggda delarna av Vrångö är naturreservat. På Vrångö finns en fin promenadslinga genom södra delen av naturreservatet. Ta Nötholmsvägen till vänster (första vägen efter bryggan) och följ stranden söderut mot Nötholmen. Där naturreservatet börjar finns en informationstavla. Fortsätt den markerade stigen tills du kommer ut på den grusade slingan som går mot Kungssund.

Här är det fin utsikt mot havet.

Fortsätt vidare norrut mot byn, och ta gärna en avstickare mot lotsutkiken eller fiskehamnen. Välj sedan Mittviksvägen eller Vrångö bryggväg till skärgårdsbåtens brygga i Mittvik. Hela promenaden är ca 3 km lång.

Norra promenadslingorna

Det finns även en promenadslinga som är byggd för att personer med funktionshinder själva skall kunna ta sig runt i rullstol. Slingan som är 1,6 km utgår från norra delen av fiskehamnen och möter den norra slingan vid fotbollsplanen. Räknat från skärgårdsbåten är hela promenaden ca 4 km. På norra delen av ön finns en annan promenadslinga som börjar vid fotbollsplanen och är 2,5 km lång. Hela promenaden från skärgårdsbåten är ca 5 km.

Bad

Vrångö anses av många vara skärgårdens bästa badö. Stora strandängar och barnvänlig långgrund strand finns vid Nötholmen, ca 500 m söder om skärgårdsbåtens brygga. Vid Nötholmen finns mulltoa för funktionshindrade. Även längre norrut på ön finns bra badställen, men dit är det längre att gå. Badställena och de obebyggda delarna av ön är naturreservat.

Vrångöhuset

500 meter från hamnen på öns mitt finns Vrångöhuset med olika aktiviteter. Där finns även en fin tennis-bana, och ytterligare några hundra meter österut finns Mittviks färjeläge.

Allmäna toaletter

Toaletten intill skärgårdsbåtens brygga vid Mittvik är öppen 15 april–15 oktober.

13 kommentarer tillVrångö

 • Jan Magnusson

  Får man sätta upp ett litet tält
  som solskydd ca 2-3 timmar medans man
  badar

  Farfar med 2 barnbarn

  • JE

   Hej Jan,

   Snällt av dig att fråga. Personligen kan jag inte tänka mig att detta skulle vara något problem. Om du nu tänker på solskydd, som ett tips, kan det nog vara en bra ide att ta med lite extra vanligt driksvatten.

   JE

 • Kjell Engberg

  Är cafet öppet imorgon tors 12/12, från kl 11:00?

  Med vänlig hälsning Kjell

 • Inger Gustafson

  Hej!
  Vi är några damer som bor i Göteborg som tänker gå den Norra promenadslingan. Vi skulle helst vilja göra det när gullvivorna blommar, så vi undrar om de har börjat blomma nu (27 april 2014).
  Tack på förhand!
  Hälsningar
  Inger

 • Vi öppnar ett boende på Vrångö 1/6
  se http://www.kajkantenvrango.se
  Hur kommer vi med i rubrikerna på denna hemsida ?

  Med vänlig Hälsning Håkan Karlsten
  0734 000 174

 • Inger Gustafson

  Varför har ni en hemsida där man får möjlighet att ställa frågor när ni inte svarar?

 • Lisbeth Nyberg

  För två år sedan var vi på Wrångö och upplevde en mycket trevlig ”jam”-spelning. Kommer detta att arrangeras i år och i så fall när?

 • Margaretha Knopp

  Hej skärgårdsbor!
  Min dröm är att få hyra ngt rum med tillgång till toa, dusch, enkel matlagning under sommar perioden.
  Har sjukersättning så tidpunkten är inte lika viktig som hyres priser.
  Rökfri men har 2 inne katter om det är OK att ta med, annars får jag hitta lösning för dem.

  vänliga hälsningar
  Margaretha

 • Sandra

  Hejsan.

  Jag skulle vilja ta med barnen ut på bad på Vrångö och undrar om det finns någon bra badstrand där vattnet är något djupare, så att ungarna kan dyka, hoppa och snorkla. Vi undviker långgrunt och sandstränder i största möjliga mån.

  Tack för tips.
  /Sandra

  • JE

   Hej Sandra

   Själklart finns det klippor som du kan hoppa ifrån. För djupa badställen kan du annars överväga Utterviken på Styrs (vid Tången) där det finns en hel liten bad-ö som passar din beskrivning.

   JE

 • Maria

  Hej,

  Får man tälta på Vrångö och i så fall var?

  • JE

   Är det inte privata tomter du tältar på gäller allemansrätten där som på andra ställen. Bäst kanske om du frågar hamnkaptenen eller på någon av restaurangerna. De kan säkert hjälpa till med svar. Toaletter och våtutrymmen finns i gästhamnen. Kolla den ny hemsidan för mer info http://Www.vrango-gasthamn.se

   JE

 • victor albert

  hej jag har en liten hund en jack russel. Få jag ta med honom till vrångö vh victor

Lämna ett svar